Składniki:
Ciasto:
4 płaskie łyżki masła lub margaryny
4 czubate łyżki cukru
4 czubate łyżki mąki
1jajko
1 torebka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
Krem i do dekoracji:
50 dag jogurtu naturalnego
20 dag .śmietany kremówki
2 szklanki soku pomarańczowego
1 pomarańcza
3 czubate łyżki cukru
15 łyżeczek żelatyny
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Utrzeć na spód ciasta tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania dodać jajko oraz mąkę przesianą zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy (o średnicy 24 cm), nasmarować odrobiną tłuszczu. Wyłożyć ciasto, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 175 C.
Krem:
Zmieszać szklankę soku pomarańczowego z jogurtem naturalnym, cukrem i sokiem z cytryny. Dodać 12 łyżeczek rozpuszczonej żelatyny. Wstawić przygotowaną masę do lodówki. Kiedy lekko zastygnie, połączyć z ubitą na sztywno śmietaną. Wyłożyć masę spód (brzeg tortownicy powinien być przez cały czas zapięty), wyrównać powierzchnię. Wstawić tort na 30 minut do lodówki. Rozpuścić w drugiej szklance soku pomarańczowego resztę żelatyny (sok można w tym celu podgrzać w rondelku). Sparzyć wrzątkiem pomarańczę. Osuszyć, a następnie obrać ze skórki, tak aby biały nalot został całkowicie usunięty. Pokroić owoc w plasterki, rozłożyć na dobrze zastygniętym kremie. Polać tort sokiem, wstawić na około 2 godziny do lodówki. Kroić dopiero gdy zastygnie.