TORCIK PACHNĄCY MIGDAŁAMI

Składniki:

6 białek

20 dag. cukru pudru

40 dag. śmietany kremówki

3 łyżki cukru

1/2 kg. winogron

kilka łyżek likieru migdałowego

posiekane orzechy włoskie do dekoracji

Wykonanie:

Białka ubij, dodając cukier puder. Masę wlej do wyłożonej pergaminem małej tortownicy (możesz też uformować z piany okrągły placek na blaszce). Piecz 50-60 min w temperaturze 130C (aż wierzch będzie rumiany). Ostudź, przekrój na dwa krążki (w środku beza powinna być klejąca). Śmietanę ubij z cukrem. Winogrona umyj. Spód bezy skrop likierem, wyłóż połowę śmietany. Ułóż winogrona i resztę śmietany. Przykryj bezą, skrop likierem, posyp orzechami. Schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *