Składniki:
4 małe jajka
125 g. margaryny lub masła
125 g. cukru
1 cukier waniliowy
150 g. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
200g. cukru pudru
tłuszcz do smarowania formy
300g.czerwonych porzeczek
3 kubki po 150g.pełnotłustego jogurtu
100g.cukru
starta skórka z 1 cytryny
6 płatków białej żelatyny
1 kubek 200g.śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
listki melisy do przybrania
Wykonanie:
Jajka oddzielić. Cukier, tłuszcz i cukier wanilinowy ubić na puch. Dodać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej .Dolać mleko, zamieszać. Ciasto podzielić na pół. Wysmarować tłuszczem tortownicę (o przekroju 26 cm.) i przełożyć do niej połowę ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Połowę masy beżowej rozprowadzić równomiernie na cieście. Piec w nagrzanym uprzednio do temperatury 175C.w piekarniku około 30 minut. Z pozostałego ciasta i masy beżowej upiec drugi spód, przestudzić. Porzeczki (z wyjątkiem kilku gałązek, które odłożymy do przybrania) odszypułkować. Wymieszać jogurt, cukier i skórkę cytrynową. Żelatynę namoczyć, rozgnieść i rozpuścić. Wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy jogurt zacznie się ścinać, dodać do niego bitą śmietanę i porzeczki. Wokół jednego spodu zrobić wyższy brzeg (np. z alufolii lub pergaminu) i rozprowadzić na nim masę jogurtową. Przykryć drugim spodem i odstawić w zimne miejsce. Posypać cukrem pudrem i ozdobić pozostawionymi porzeczkami.