Składniki:

4 małe jajka

125 g. margaryny lub masła

125 g. cukru

1 cukier waniliowy

150 g. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mleka

200g. cukru pudru

tłuszcz do smarowania formy

300g.czerwonych porzeczek

3 kubki po 150g.pełnotłustego jogurtu

100g.cukru

starta skórka z 1 cytryny

6 płatków białej żelatyny

1 kubek 200g.śmietany kremówki

1 łyżka cukru pudru

listki melisy do przybrania

Wykonanie:

 

Jajka oddzielić. Cukier, tłuszcz i cukier wanilinowy ubić na puch. Dodać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do masy jajecznej .Dolać mleko, zamieszać. Ciasto podzielić na pół. Wysmarować tłuszczem tortownicę (o przekroju 26 cm.) i przełożyć do niej połowę ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Połowę masy beżowej rozprowadzić równomiernie na cieście. Piec w nagrzanym uprzednio do temperatury 175C.w piekarniku około 30 minut. Z pozostałego ciasta i masy beżowej upiec drugi spód, przestudzić. Porzeczki (z wyjątkiem kilku gałązek, które odłożymy do przybrania) odszypułkować. Wymieszać jogurt, cukier i skórkę cytrynową. Żelatynę namoczyć, rozgnieść i rozpuścić. Wymieszać z jogurtem. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy jogurt zacznie się ścinać, dodać do niego bitą śmietanę i porzeczki. Wokół jednego spodu zrobić wyższy brzeg (np. z alufolii lub pergaminu) i rozprowadzić na nim masę jogurtową. Przykryć drugim spodem i odstawić w zimne miejsce. Posypać cukrem pudrem i ozdobić pozostawionymi porzeczkami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *