Składniki:

 

Biszkopt:

 

5 jajek

12 dag. cukru pudru

10 dag. mąki

1 łyżeczka soku z cytryny

Poncz:

1  łyżka alkoholu

1/3 szklanki przegotowanej wody

1 łyżeczka cukru

 

Masa:

 

20 dag .masła roślinnego

3/4 szklanki mleka

1 czubata łyżeczka mąki

cukier waniliowy

15 dag. suszonych śliwek

2 łyżki cukru

sok z cytryny

 

Polewa:

 

3 łyżki masła

2 łyżki kakao

 łyżki cukru

2 łyżki wody

 

Wykonanie:

 

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem  dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, dołożyć do żółtek i, lekko mieszając, dodawać mąkę. Z ciasta wyrobionego na jednolitą masę upiec w małej tortownicy dwa jednakowe krążki. Namoczone wcześniej śliwki odcedzić i pokroić w paski. tłuszcz, dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku cytrynowego. Pod koniec włożyć pokrojone śliwki i ewentualnie  wlać łyżeczkę alkoholu, wymieszać. Krążek ciasta nasączyć  ponczem, posmarować masą i przykryć drugim plackiem.  W rondelku roztopić masło, dodać cukier, wodę, kakao i,  mieszając, gotować 2-3 minuty. Tak przygotowaną polewą oblać  tort i udekorować. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *