Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
12 dag. cukru pudru
10 dag. mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
Poncz:
1 łyżka alkoholu
1/3 szklanki przegotowanej wody
1 łyżeczka cukru
Masa:
20 dag .masła roślinnego
3/4 szklanki mleka
1 czubata łyżeczka mąki
cukier waniliowy
15 dag. suszonych śliwek
2 łyżki cukru
sok z cytryny
Polewa:
3 łyżki masła
2 łyżki kakao
łyżki cukru
2 łyżki wody
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem dodać sok z cytryny. Z białek ubić sztywną pianę, dołożyć do żółtek i, lekko mieszając, dodawać mąkę. Z ciasta wyrobionego na jednolitą masę upiec w małej tortownicy dwa jednakowe krążki. Namoczone wcześniej śliwki odcedzić i pokroić w paski. tłuszcz, dodając po łyżce budyniu i po odrobinie soku cytrynowego. Pod koniec włożyć pokrojone śliwki i ewentualnie wlać łyżeczkę alkoholu, wymieszać. Krążek ciasta nasączyć ponczem, posmarować masą i przykryć drugim plackiem. W rondelku roztopić masło, dodać cukier, wodę, kakao i, mieszając, gotować 2-3 minuty. Tak przygotowaną polewą oblać tort i udekorować. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.