Składniki:
12,5 dag. margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka kefiru
2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
25 dag. marmolady
Bita śmietana:
1/2 litra kremówki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 kg. truskawek
posypka czekoladowa i różowy cukier do dekoracji
Wykonanie:
Margarynę, jajka, marmoladę, kakao, cukier, kefir i cynamon zmiksuj na gładką masę. Mąkę przesiej, wymieszaj z sodą, dodaj do ciasta, wyrób. Przełóż do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 180C.
Bita śmietana:
zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody, ubij. Połowę śmietany rozsmaruj na cieście, ułóż część pokrojonych truskawek. Rozsmaruj resztę śmietany. Udekoruj wg. uznania.