TORCIK ŚMIETANKOWY NA KEFIRZE

Składniki:

 

12,5 dag. margaryny

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka kefiru

2 szklanki mąki

2 łyżki kakao

25 dag. marmolady

Bita śmietana:

1/2 litra kremówki

3 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

1/2 kg. truskawek

posypka czekoladowa i różowy cukier do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Margarynę, jajka, marmoladę, kakao, cukier, kefir i cynamon zmiksuj na gładką masę. Mąkę  przesiej, wymieszaj z sodą, dodaj do ciasta, wyrób. Przełóż do natłuszczonej, posypanej bułką tartą tortownicy. Piecz 30 minut w temp. 180C.

Bita śmietana:

zimną kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki ciepłej wody, ubij. Połowę śmietany rozsmaruj na cieście, ułóż część pokrojonych truskawek. Rozsmaruj resztę śmietany. Udekoruj wg. uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *