Składniki:

Biszkopt:

 

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

5 jajek

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z cytryny

Masa:

1/2kg. kg. serka mascarpone

1/2 kg. Twarogu

200 ml. kremówki

4 łyżeczki żelatyny

15 dag. cukru

3 łyżki cukru pudru

40 dag. truskawek

konfitura truskawkowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubij. Dodaj żółtka, posiekaną skórkę cytrynową i resztę składników, połącz. Piecz w tortownicy 15 minut w temp. 225C. Przekrój na 2 krążki. Jeden ułóż na ściereczce, zroluj.

Masa:

Żelatynę namocz w odrobinie wody, rozpuść na parze .Truskawki umyj, osącz, rozgnieć widelcem. Twaróg zmiel, połącz z mascarpone i cukrem. Dodaj żelatynę i truskawki, wymieszaj. Kremówkę ubij z cukrem pudrem, połącz z masą. Zrolowany biszkopt rozwiń, posmaruj konfiturą, zroluj. Pokrój na plasterki, ułóż na dnie tortownicy. Przykryj 2/3masy. Z drugiego kawałka ciasta wytnij krążek, ułóż na cieście, lekko dociśnij. Posmaruj konfiturą. Przykryj resztą masy. Udekoruj

truskawkami, schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *