Składniki:
75 dag. zielonych winogron
1 kostka masła lub margaryny(25 dag. )
20 dag mielonych migdałów
18 dag. cukru
4 jajka
1żółtko
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki
2 torebki cukru waniliowego
3 łyżki mleka
2 łyżki białego wina (lub soku z cytryny)
szczypta soli
odrobina proszku do pieczenia
cukier puder do posypania.
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Winogrona opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Utrzeć na ciasto połowę tłuszczu z 4 czubatymi łyżkami cukru i jednym cukrem waniliowym. Dodać żółtko. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną (pół łyżki odłożyć) i odrobiną proszku do pieczenia. Dodać mleko oraz połowę mielonych migdałów, wymieszać wszystkie składniki. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm), napełnić ciastem. Rozsmarować ciasto łyżką po bokach formy, tak aby po środku powstało zagłębienie.
Na masę migdałową:
Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć resztę tłuszczu. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo 2 czubate łyżki cukru i drugi cukier waniliowy. Dodać żółtka i białe wino, resztę mąki ziemniaczanej oraz migdałów. Ubić białka z resztą cukru i szczyptą soli (cukier powinien się całkowicie rozpuścić). wymieszać delikatnie pianę z masą migdałową, dodać winogrona. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec torcik 1 i 1/4 godziny w temperaturze 175 C, po 40 minutach dokładnie przykryć pergaminem. Wyjąć upieczony torcik z formy, odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować winogronami i listkami melisy cytrynowej.