Składniki
300g. mąki
100g. cukru
1 żółtko z małego jajka
skórka z cytryny
tłuszcz do foremek
folia
2 opakowania budyniu cytrynowego(każdy na 1/2 litra wody)
150 g. cukru
4 łyżki musu śliwkowego
300g. śliwek
plasterki z cytryny
melisa do dekoracji
Wykonanie:
Przygotowaną mąkę, tłuszcz w kawałkach, cukier, żółtko i plasterki cytryny zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na około30 minut. Tortownicę (z wyjmowanym dnem, około 12 cm. średnicy) natłuścić. Z 1 litra wody zaczerpnąć 8 łyżek wody i dolać do proszku budyniowego. Pozostałą wodę z około 100 g. cukru zagotować, dodać zmieszany proszek budyniowy, zagotować i ostudzić. Ciasto nakładać cienką warstwą między folię i wyłożyć do tortownicy. Spód ciasta nakłuć kilkakrotnie i piec torciki przez 12 -15minut w temperaturze 200 C. w uprzednio podgrzanym piekarniku. Wyjąć z foremek, ostudzić. Spód tortu posmarować musem śliwkowym. Dodać budyniu. Śliweczki umyć, wyjąć pestki podzielić na cztery i udekorować nimi budyń. Posypać pozostałym cukrem i przybrać kawałkami cytryny i listkami melisy według uznania.