TORCIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki

 

 

300g. mąki

100g. cukru

1 żółtko z małego jajka

skórka z cytryny

tłuszcz do foremek

folia

2 opakowania budyniu cytrynowego(każdy na 1/2 litra wody)

150 g. cukru

4 łyżki musu śliwkowego

300g. śliwek

plasterki z cytryny

melisa do dekoracji

 

Wykonanie:

Przygotowaną mąkę, tłuszcz w kawałkach, cukier, żółtko i plasterki cytryny zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na około30 minut. Tortownicę (z wyjmowanym dnem, około 12 cm. średnicy) natłuścić. Z 1 litra wody zaczerpnąć 8 łyżek wody i dolać do proszku budyniowego. Pozostałą wodę z około 100 g. cukru zagotować, dodać zmieszany proszek budyniowy, zagotować i ostudzić. Ciasto nakładać cienką warstwą między folię i wyłożyć do tortownicy. Spód ciasta nakłuć kilkakrotnie i piec torciki przez 12 -15minut w temperaturze 200 C. w uprzednio podgrzanym piekarniku. Wyjąć z foremek, ostudzić. Spód tortu posmarować musem śliwkowym. Dodać budyniu. Śliweczki umyć, wyjąć pestki podzielić na cztery i udekorować nimi budyń. Posypać pozostałym cukrem i przybrać kawałkami cytryny i listkami melisy według uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *