TORT ANANASOWO KOKOSOWY

Składniki:

Biszkopt:

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

5 czubatych łyżek mąki pszennej

5 czubatych łyżek maki ziemniaczanej

4 jajka,

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 dag. wiórek kokosowych

otarta skorka z połówki cytryny

Nadzienie:

i do dekoracji

2 puszki (po 850 ml.) ananasa

3 i 1/2 pojemnika. (70 dag.) śmietany kremówki

1cuier waniliowy

1 łyżka cukru

6 łyżeczek żelatyny

3-4 dag słodkiej

posypki do tortu

 

Wykonanie:

 

Namoczyć wiórki kokosowe w mleku, osączyć. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z czterema łyżkami wody na sztywną pianę, wsypując cukier. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie przemieszać. Dodać Wiorki i skórkę cytrynową. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem tortownicę (26 cm). Przelać ciasto biszkoptowe, wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 175C. Odstawić na 15 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Biszkopt przekroić na 2 warstwy. Rozprowadzić żelatynę w wodzie. Osączyć ananasy na sitku, sok zlać do naczynia. Umieścić spód ciasta w formie. Skropić 3 łyżkami soku, ułożyć 5 plastrów owocu.4 plastry pokroić na małe kawałki. Wymieszać żelatynę ze szklanką soku, wstawić o lodówki. Ubić śmietanę kremówkę z dwóch pojemników, wsypać cukier waniliowy. Dodać z kawałkami ananasa do soku, gdy ten zacznie tężeć. Połową kremu posmarować dno ciasta, przykryć drugą warstwą, skropić 3 łyżkami soku, ułożyć 5 plastrów owocu, posmarować resztą kremu, przykryć trzecim krążkiem ciasta. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy. Udekorować resztą śmietany z cukrem owocami i posypką.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *