Składniki:
Biszkopt:
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
5 czubatych łyżek mąki pszennej
5 czubatych łyżek maki ziemniaczanej
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag. wiórek kokosowych
otarta skorka z połówki cytryny
Nadzienie:
i do dekoracji
2 puszki (po 850 ml.) ananasa
3 i 1/2 pojemnika. (70 dag.) śmietany kremówki
1cuier waniliowy
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny
3-4 dag słodkiej
posypki do tortu
Wykonanie:
Namoczyć wiórki kokosowe w mleku, osączyć. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z czterema łyżkami wody na sztywną pianę, wsypując cukier. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie przemieszać. Dodać Wiorki i skórkę cytrynową. Nasmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem tortownicę (26 cm). Przelać ciasto biszkoptowe, wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 175C. Odstawić na 15 minut. Wyjąć z formy, wystudzić. Biszkopt przekroić na 2 warstwy. Rozprowadzić żelatynę w wodzie. Osączyć ananasy na sitku, sok zlać do naczynia. Umieścić spód ciasta w formie. Skropić 3 łyżkami soku, ułożyć 5 plastrów owocu.4 plastry pokroić na małe kawałki. Wymieszać żelatynę ze szklanką soku, wstawić o lodówki. Ubić śmietanę kremówkę z dwóch pojemników, wsypać cukier waniliowy. Dodać z kawałkami ananasa do soku, gdy ten zacznie tężeć. Połową kremu posmarować dno ciasta, przykryć drugą warstwą, skropić 3 łyżkami soku, ułożyć 5 plastrów owocu, posmarować resztą kremu, przykryć trzecim krążkiem ciasta. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy. Udekorować resztą śmietany z cukrem owocami i posypką.