Składniki:

 

5 łyżek mąki tortowej

4-5 jajek

7 łyżek cukru

8 dag .mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

50 dag. śmietanki kremówki

5 jabłek

1 i 1/2 litra soku jabłkowego

cukier waniliowy

1 łyżka żelatyny

 

Wykonanie:

 

Ubić pianę z białek. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też  żółtka. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą  jajeczną. Do natłuszczonej tortownicy  o średnicy 20-22 cm. wlać ciasto i piecokoło 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku  jabłkowym (nie powinny się rozpaść),następnie osączyć. Ubić 30 dag .śmietany, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Krem waniliowy połączyć z jabłkami. Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć je kremem. Ubić resztę śmietany, posmarować nią tort i udekorować według własnego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *