Składniki:
5 łyżek mąki tortowej
4-5 jajek
7 łyżek cukru
8 dag .mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
50 dag. śmietanki kremówki
5 jabłek
1 i 1/2 litra soku jabłkowego
cukier waniliowy
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ubić pianę z białek. W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też żółtka. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą jajeczną. Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20-22 cm. wlać ciasto i piecokoło 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabłkowym (nie powinny się rozpaść),następnie osączyć. Ubić 30 dag .śmietany, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Krem waniliowy połączyć z jabłkami. Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć je kremem. Ubić resztę śmietany, posmarować nią tort i udekorować według własnego pomysłu.