Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek mąki krupczatki
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1/2 litra mleka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mocnej kawy.
Ponadto:
1/2 litra kremówki
1 łyżka żelatyny
1 szklanka słabej kawy
1duża paczka okrągłych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij dodając cukier. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia się masy. Wsyp przesiana mąkę z proszkiem, wymieszaj. Wylej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką. Piec około 20 minut w 180 C.
Masa:
Budynie ugotuj na mleku z cukrem. Ostudź. Masło utrzyj dodaj budyń wlej kawę ,wymieszaj. Masą posmaruj biszkopt, ułóż namoczone w kawie biszkopty. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wody. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Dodaj żelatynę, połącz. Kremem posmaruj ciasto. Schłódź.