Składniki:
4jajka
170 g. mąki pszennej
160 g. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ubijając dodawać po jednym żółtku. Dodać skórkę z cytryny,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie połączyć,wylać do małej tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub mąka Piecz temperaturze 180C.w około 20- 25minut.
Masa:
250 g. mascarpone
150 g. śmietany kremówki
300 g. lemon curd
kilka brzoskwiń z puszki
Wykonanie:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone zmiksować z lemon curd, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Pierwszy placek posmarować połową kremu, wyłożyć brzoskwinie pokrojone w kostkę. Przykryć drugim krążkiem, posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować.