Składniki;
Biszkopt;
9 jajek
9 łyżek cukru
2 łyżki kakao ciemne
7 kopiastych łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa;
2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
80 dag .masła
6 jajek
8 łyżek cukru
100 g. spirytusu
Do nasączenia;
zaparzona kawa lub herbata lub sok z wodą przegotowaną
Wykonanie;
Biszkopt;
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę ,dodać obie przesiane mąki ,kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.Tortownicę średni rozmiar wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do tortownicy ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C. i piecz 45-47 minut.Wystudzić ,przekroić w poziomie 2 razy , aby otrzymać 3 części.
Masa czekoladowa:
Masło utrzeć na puch .Jajka z cukrem ubić na parze zdjąć z garnka z wodą i ubijać żeby wystudzić masę jajeczną.Do utartego masła dodać masę jajeczną wymieszać razem na jednolita masę .Zwarzeniem się nie przejmować dodać roztopioną letnią czekoladę i 100g. spirytusu,wymieszać dokładnie.
Na patere położyć pierwszy krążek biszkopta ,nasączyć posmarować masą posypać kawałeczkami czekolady przykryć drugim krążkiem nasączyć go i posmarować masą i przykryć trzecim krążkiem posmarować masą i obsmarować dookoła cały tort masąa.Masę rozdzielić tak aby starczyło na wszystko.Udekorować według swojego pomysłu.