TORT CZEKOLADOWY ANI

Składniki;

Biszkopt;

9 jajek

9 łyżek cukru

2 łyżki kakao ciemne

7 kopiastych łyżek mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa;

2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

80 dag .masła

6 jajek

8 łyżek cukru

100 g. spirytusu

Do nasączenia;

zaparzona kawa lub herbata lub sok z wodą przegotowaną

Wykonanie;

Biszkopt;

Jajka ubić z cukrem na puszysta masę ,dodać obie przesiane mąki ,kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.Tortownicę  średni rozmiar wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do tortownicy ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C. i piecz 45-47 minut.Wystudzić ,przekroić w poziomie 2 razy , aby otrzymać 3 części.

Masa czekoladowa:

Masło utrzeć na puch .Jajka z cukrem  ubić na parze zdjąć z garnka z wodą  i ubijać żeby wystudzić masę jajeczną.Do utartego masła dodać masę jajeczną wymieszać razem na jednolita masę .Zwarzeniem się nie przejmować dodać roztopioną letnią czekoladę i 100g. spirytusu,wymieszać dokładnie.

Na patere położyć pierwszy krążek biszkopta ,nasączyć posmarować masą posypać kawałeczkami czekolady przykryć drugim krążkiem nasączyć go i posmarować masą i przykryć trzecim krążkiem posmarować masą i obsmarować dookoła cały tort masąa.Masę rozdzielić tak aby starczyło na wszystko.Udekorować według swojego pomysłu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *