Wykonanie:
Ciasto:
20 dag mąki
5 dag .cukru pudru
10 dag masła
1 łyżka śmietany
Masa migdałowa:
7 dag. mielonych migdałów
8 dag cukru
4 łyżki śmietany
Masa jabłeczna:
1/2kg. jabłek
8 dag. cukru
rodzynki
Krem:
1 szklanka śmietany
2 jajka
5 łyżek cukru
1/2 łyżki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworząc wysoki (2 cm.) rant, i upiec na jasno złoty kolor. Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z resztą cukru oraz rodzynkami, ułożyć równą warstwą na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajkami, cukrem i cynamonem, stawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Tort można podawać gorący lub schłodzony.