Składniki:
10 czubatych łyżek cukru (20 dag).
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (około 12 dag)
5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
4 czubate łyżki mąki pszennej (około 8dag.)
2 jajka.
4 duże kwaśne jabłka.
3 dag. orzechów laskowych (drobno posiekanych lub w płatkach)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Tłuszcz do formy
Wykonanie:
Nasmarować spód tortownicy tortownicy (o średnicy 24 cm) tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Dookoła spodu zapiąć brzeg formy. Rozpuścić 2 płaskie łyżki tłuszczu, rozprowadzić na spodzie formy, dokładnie posmarować brzegi. Następnie posypać 2 czubatymi łyżkami cukru. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki. Usunąć środki z pestkami, miąższ pokroić na grube cząstki. Posypać brzeg tortownicy płatkami orzechów laskowych (lub posiekanymi orzechami). Rozłożyć cząstki owoców.
Ciasto:
Utrzeć resztę tłuszczu z cukrem, dodać szczyptę soli oraz otartą skórkę z cytryny. Wbić jajka. Zmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać do utartej masy. Należy dobrze wymieszać wszystkie składniki, tak aby otrzymać bardzo gładkie, jednolite ciasto. Wyłożyć ciasto na owoce, starannie wyrównać powierzchnię. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 175C. Wyjąć z piekarnika upieczony torcik , pozostawić na chwilę w formie. Kiedy lekko wystygnie, zdjąć brzeg tortownicy, a następnie wyjąć ciasto na talerz lub kuchenną kratkę (tak aby spod z owocami znalazł się u góry). Usunąć pergamin odstawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. Do torciku jabłkowego można dodatkowo podawać bitą śmietanę.