TORT JOGURTOWO- OWOCOWY

Składniki:

1 gotowy spód biszkoptowy

30 dag czereśni

25 dag. czarnych porzeczek

4 brzoskwinie

1 zielona cytryna (limonka)

 

60 dag. naturalnego jogurtu

20 dag. śmietany kremówki

5 czubatych łyżek cukru

1 torebka cukru waniliowego

 

Wykonanie:

 

Włożyć spód biszkoptowy do tortownicy, zapiąć brzeg. Dobrze umyć czarne porzeczki, osączyć je na sitku, oderwać owoce od gałązek. Umyć czereśnie, usunąć pestki. Ułożyć brzoskwinie na sitku, przelać je wrzątkiem, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Zdjąć z nich skórkę, przekroić brzoskwinie na pół, usunąć pestki. Pokroić połówki owoców w wrone, cienkie plasterki. Rozprowadzić 9 łyżeczek żelatyny w wodzie. Sparzyć zieloną cytrynę, dokładnie wytrzeć ściereczką. Zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok, zlać do małej miseczki. Utrzeć jogurt naturalny z 5 czubatymi łyżkami cukru, 1 torebką cukru waniliowego oraz wyciśniętym sokiem z cytryny (mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru). Całość dobrze wymieszać z żelatyną. Wstawić krem do lodówki. Ubić śmietanę. Wymieszać czarne porzeczki z pokrojonymi brzoskwiniami i wydrylowanymi czereśniami. Przemieszać śmietanę i 2/3 owoców z kremem jogurtowym, gdy ten zacznie tężeć. Tak przygotowaną masą równomiernie posmarować biszkoptowy spód tortu. Całość obłożyć odłożonymi owocami, lekko wcisnąć je w powierzchnię kremu, aby nie spadały. Wstawić tort na 3 godziny do lodówki. Ostrożnie odpiąć tortownicę. Przed podaniem posypać skórką cytrynową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *