Ciasto:

60 dag. mąki

30 dag. cukru

1 kostka margaryny,

9 jajek

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

4 łyżki kakao

kilka łyżek soku z wiśni

olejek arakowy

 Krem:

1 i 1/2 kostki masła

 3 jajka,

3/4 szklanki cukru

2 łyżki dżemu wiśniowego

2 łyżki  dżemu morelowego

Wykonanie:

Margarynę utrzeć do białości (najlepiej mikserem), dodając stopniowo cukier i jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejkiem arakowym i utrzeć na jednolitą masę. Odkroić czwartą część ciasta i dodać do niej sok z wiśni. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Wyłożyć ciasta do oddzielnych form posmarowanych tłuszczem i wyścielonych pergaminem. Piec około 40 minut. Przygotować krem: jaja i cukier ubić na parze na gęstą masę. Następnie zdjąć z pary i ubijać, aż masa   wystygnie. Masło utrzeć do białości, powoli dodając ubite jaja. Gdy składniki się połączą, dołożyć dżem wiśniowy i morelowy. Ciemne ciasto przekroić wzdłuż na dwa krążki. Jeden posmarować kremem, przykryć ciastem wiśniowym,   na nim rozłożyć resztę kremu i przykryć drugą częścią ciemnego ciasta. Wierzch można polukrować i udekorować wiśniami z konfitury.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *