Ciasto:
60 dag. mąki
30 dag. cukru
1 kostka margaryny,
9 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao
kilka łyżek soku z wiśni
olejek arakowy
Krem:
1 i 1/2 kostki masła
3 jajka,
3/4 szklanki cukru
2 łyżki dżemu wiśniowego
2 łyżki dżemu morelowego
Wykonanie:
Margarynę utrzeć do białości (najlepiej mikserem), dodając stopniowo cukier i jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olejkiem arakowym i utrzeć na jednolitą masę. Odkroić czwartą część ciasta i dodać do niej sok z wiśni. Do reszty wsypać kakao i wymieszać. Wyłożyć ciasta do oddzielnych form posmarowanych tłuszczem i wyścielonych pergaminem. Piec około 40 minut. Przygotować krem: jaja i cukier ubić na parze na gęstą masę. Następnie zdjąć z pary i ubijać, aż masa wystygnie. Masło utrzeć do białości, powoli dodając ubite jaja. Gdy składniki się połączą, dołożyć dżem wiśniowy i morelowy. Ciemne ciasto przekroić wzdłuż na dwa krążki. Jeden posmarować kremem, przykryć ciastem wiśniowym, na nim rozłożyć resztę kremu i przykryć drugą częścią ciemnego ciasta. Wierzch można polukrować i udekorować wiśniami z konfitury.