Składniki:

 

20 dag. maku

15 dag .masła roślinnego

10 dag. cukru

2 łyżki miodu,

4 żółtka

6 białek

aromat waniliowy,

10 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

 

Wykonanie:

 

Sparzony, odsączony mak trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierać, dodając najpierw żółtka, a potem miód, mak (po łyżce) i aromat waniliowy. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą makową i przełożyć do tortownicy (o średnicy24 cm) wysmarowanej masłem oraz wysypanej tartą bułką, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C. około 45 minut. Przestudzony tort oblać dowolnym lukrem lub obsypać cukrem pudrem i udekorować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *