Składniki:
20 dag. maku
15 dag .masła roślinnego
10 dag. cukru
2 łyżki miodu,
4 żółtka
6 białek
aromat waniliowy,
10 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Wykonanie:
Sparzony, odsączony mak trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dalej ucierać, dodając najpierw żółtka, a potem miód, mak (po łyżce) i aromat waniliowy. Ubić sztywną pianę z białek, delikatnie wymieszać z masą makową i przełożyć do tortownicy (o średnicy24 cm) wysmarowanej masłem oraz wysypanej tartą bułką, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C. około 45 minut. Przestudzony tort oblać dowolnym lukrem lub obsypać cukrem pudrem i udekorować.