TORT MAKOWY Z ORZECHAMI

Składniki:

 

10 jajek

3 szklanki maku

3 szklanki cukru

2 łyżki bułki tartej

2 krople olejku migdałowego

1  łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki kremu:

2 opakowania kremu waniliowego

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1 kieliszek koniaku

40 dag. orzechów włoskich.

wykonanie:

 

 

Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z trzykrotnie zmielonym makiem, ubitymi białkami, bułką tartą, olejkiem i proszkiem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec godzinę w temp. 180 C. i ostudzić. Ciasto podzielić na 3 krążki, nasączyć osłodzoną herbatą z koniakiem. Krem przygotować wg przepisu, dodać kawę i 1/3 porcji posiekanych orzechów . Tort przełożyć kremem, posmarować nim wierzch i boki tortu. Obsypać orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *