Składniki:
Na ciasto:
10dag masła lub margaryny
1 i 1/2 tabliczki (po10 dag. )gorzkiej czekolady
6 jajek
15 dag. cukru
15 dag .mąki
tłuszcz do formy
Na nadzienie i do dekoracji:
50 dag. malin (świeżych lub mrożonych)
3 pojemniki po 20 dag. śmietany kremówki
10 dag. migdałów w płatkach
3 torebki cukru waniliowego
6 łyżek marmolady malinowej
4 łyżki likieru
3 płatki żelatyny
Wykonanie:
Rozpuścić tłuszcz. Posiekać czekoladę, rozpuścić, ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białko z 1-2 łyżkami cukru. Wstawić miseczkę z żółtkiem i resztą cukru do naczynia z gorącą wodą, utrzeć na puszystą masę. Wyjąć naczynie z wody, dodać do masy przesianą mąkę, tłuszcz, czekoladę i 1/3 piany. Wymieszać składniki, dodać resztę piany. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy (o średnicy 26 cm), nasmarować tłuszczem. Wypełnić tortownicę ciastem, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piecz 35 minut w temperaturze 175C. Upieczony biszkopt pozostawić jeszcze 20 minut w formie. Wyjąć z z formy, ostudzić. Przeciąć ciasto na 3 części, skropić likierem. Ubić 2/3 śmietany z 2 torebkami cukru waniliowego. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Zapiąć brzeg tortownicy wkoło spodu tortu, posmarować połową bitej śmietany. Przykryć drugą częścią, posmarować resztą śmietany. Wyłożyć marmoladę (łyżkę odłożyć). Przykryć trzecią częścią, zdjąć brzeg tortownicy. Ubić resztę śmietany z cukrem waniliowym. Posmarować tort śmietaną (boki oprószyć zrumienionymi migdałami), udekorować malinami oraz kleksami śmietany. Polać resztą marmolady. Wstawić na godzinę do lodówki.