TORT MROŻONY OWOCOWY

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

8 dag. cukru

10 dag. mąki krupczatki

4 dag. mąki ziemniaczanej

skórka starta z pół cytryny

Masa:

4 żółtka

15 dag. cukru pudru

1/2 kg. twarogu

2 opakowania cukru waniliowego

250 ml. śmietany kremówki

30 dag. czerwonych porzeczek

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Żółtka utrzyj z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru, dodaj żółtka, mąkę i skórkę cytrynową, wymieszaj. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej pergaminem blasze, piecz 12 minut w 180 C. Oprósz mąką pszenną, wyjmij na ściereczkę. Ostudź. Ostrożnie usuń papier.

Masa:

Żółtka i   połowę cukru pudru utrzyj w kąpieli wodnej. Twaróg utrzyj z cukrem waniliowym i resztą cukru pudru, dodaj żółtka, ubitą kremówkę i oczyszczone porzeczki, połącz. Ciasto pokrój w pasy. Podłużną formę wyłóż folią. Dno i boki wyłóż ciastem. Na zmianę wykładaj warstwy masy i plastry ciasta. Wstaw do zamrażalnika. Wyjmij kwadrans przed podaniem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *