TORT ORZECHOWO- ŚLIWKOWY

Składniki:

Na ciasto:

10 dag. cukru

3 jajka

5 dag. mąki pszennej

5 dag. mąki ziemniaczanej

4 dag mielonych orzechów laskowych

1/4 łyżeczki cynamonu

otarta skórka z 1 cytryny

tłuszcz i mąka do formy

Nadzienie:

50 dag śliwek

3 i 1/2 pojemnika (po 20 dag.) kremówki

2 torebki cukru waniliowego

6 dag. cukru

8 płatków białej żelatyny

2łyżkiczerwonego wina

Do dekoracji:

10 dag siekanych orzechów laskowych

16 orzechów laskowych

2łyżeczki cukru

olej do folii

 

Wykonanie:

 

Roztrzepać jajka z cukrem, cynamonem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę.

Dodać mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i mielonymi orzechami. Dobrze nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką tortownicę (o średnicy 26 cm). Napełnić formę ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 200 C. Wyjąć z formy, ostudzić.

Nadzienie:

Umyć śliwki, pokroić na połówki, usunąć pestki. Zagotować w rondelku 1/2 szklanki wody z cukrem, dusić śliwki 5-8 minut. Osączyć na sitku. Namoczyć żelatynę. Rozmiksować śliwki (4 połówki odłożyć do dekoracji). Wymieszać jedną torebkę cukru waniliowego, z czerwonym winem oraz rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie, połączyć z 2 pojemnikami ubitej śmietany. Przeciąć ciasto na pół. Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować pierwszą warstwę masą śliwkową, przykryć drugą warstwą. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z cukrem waniliowym Zdjąć z tortu brzeg formy. Posmarować 2/3 śmietany, resztą napełnić szprycę. Udekorować ciasto 16 kleksami śmietany, z karmelizowanymi na cukrze siekanymi orzechami, całymi orzechami oraz pokrojonymi na cząstki śliwkami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *