Składniki:
Na ciasto:
10 dag. cukru
3 jajka
5 dag. mąki pszennej
5 dag. mąki ziemniaczanej
4 dag mielonych orzechów laskowych
1/4 łyżeczki cynamonu
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz i mąka do formy
Nadzienie:
50 dag śliwek
3 i 1/2 pojemnika (po 20 dag.) kremówki
2 torebki cukru waniliowego
6 dag. cukru
8 płatków białej żelatyny
2łyżkiczerwonego wina
Do dekoracji:
10 dag siekanych orzechów laskowych
16 orzechów laskowych
2łyżeczki cukru
olej do folii
Wykonanie:
Roztrzepać jajka z cukrem, cynamonem i otartą skórką z cytryny na puszystą masę.
Dodać mąkę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i mielonymi orzechami. Dobrze nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką tortownicę (o średnicy 26 cm). Napełnić formę ciastem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 200 C. Wyjąć z formy, ostudzić.
Nadzienie:
Umyć śliwki, pokroić na połówki, usunąć pestki. Zagotować w rondelku 1/2 szklanki wody z cukrem, dusić śliwki 5-8 minut. Osączyć na sitku. Namoczyć żelatynę. Rozmiksować śliwki (4 połówki odłożyć do dekoracji). Wymieszać jedną torebkę cukru waniliowego, z czerwonym winem oraz rozpuszczoną żelatyną. Wstawić do lodówki. Kiedy masa lekko zastygnie, połączyć z 2 pojemnikami ubitej śmietany. Przeciąć ciasto na pół. Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Posmarować pierwszą warstwę masą śliwkową, przykryć drugą warstwą. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Ubić resztę śmietany z cukrem waniliowym Zdjąć z tortu brzeg formy. Posmarować 2/3 śmietany, resztą napełnić szprycę. Udekorować ciasto 16 kleksami śmietany, z karmelizowanymi na cukrze siekanymi orzechami, całymi orzechami oraz pokrojonymi na cząstki śliwkami.