Składniki:
ciasto:
25 dag. orzechów włoskich zmielonych
10 jaj
30 dag cukru pudru
12 dag mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
20 dag orzechów włoskich zmielonych
25 dag cukru pudru
30 dag masła
2 żółtka
3/4 szklanki gorącego mleka mleko tłuste
Ciasto:
Całe jaja ubić z cukrem, dodać zmielone orzechy i lekko wymieszać. następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać. proszę się nie przejmować, że wszystko opadło, bo pięknie wyrośnie w czasie pieczenia. Gotowe ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 170-180 C. aż ciasto będzie odchodzić od blachy około 45 min.
Masa:
Do miski włożyć zmielone orzechy i cukier zalać wrzącym mlekiem. Poczekać aż przestygnie. Następnie dodać bardzo miękkie masło i ucierać na pulchna masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać tak, aby powstała pulchna masa. Do masy musimy użyć prawdziwego masła. Ciasto przekroić na trzy placki. Każdą warstwę posmarować masą orzechową. Na wierzchu również rozłożyć krem i posmarować po bokach. Najlepiej użyć długiego szerokiego noża, moczonego w gorącej wodzie. Wtedy masa będzie gładziutko rozprowadzona po torcie. Ubrać tort całymi orzechami a boki obsypać zmielonymi orzechami. Przepis na tortownicę 26 cm