Składniki;
Biszkopt:
15 dag. orzechów laskowych
5 jajek, osobno żółtka i białka
17 dag. cukru pudru
1 opakowanie cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżka gorącej wody
10 dag. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 ml. mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
30 dag. miękkiego masła
10 dag czekoladowo-orzechowego kremu do pieczywa
2-3 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżka ciemnego kakao
2-3 łyżki rumu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Do nasączenia:
1/3 szklanki rumu, lub innego alkoholu, lub go pominąć i zastąpić delikatnie zaparzoną kawą lub herbatą
1/3 szklanki wody
Wykonanie;
Biszkopt;
Orzechy przełożyć na patelnie lub do rondelka z grubym dnem i uprażyć bez tłuszczu zrobią się ciemniejsze i będą pachnieć. Odstawiać do ostygnięcia i zmielić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia . Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając, dodawać stopniowo połowę cukru pudru (8 dag.). W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem wanilinowym, cynamonem, solą i jedną łyżką gorącej wody. Do masy żółtkowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na wierzch przesiać mąkę, dodać orzechy zmielone i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm. wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Piec w temperaturze 18o C. około 45-50 minut Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
Z mleka i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia ,aby nie utworzyła się skorupka na budyniu. Ostygnięty budyń przetrzeć przez sitko. Kawę rozpuszczalną rozmieszać w 2-3 łyżkach rumu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i czekoladowym kremem do pieczywa ucierać około 7 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać kakao oraz kawę z rumem, dokładnie wymieszać. Następnie ciągle mieszając, dodawać po 1 łyżce budyniu, aż budyń się skończy i uzyskamy gładką masę.
Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy tak aby były 3 krążki. Pierwszy krążek położyć na paterze lub dużym płaskim talerzu. Rum wymieszać z wodą i 1/3 nasączyć pierwszy krążek tortu rozsmarować na mim krem ,nałożyć drugi krążek biszkoptu nasączyć rozsmarować na nim krem ,położyć trzeci krążek biszkoptu rozsmarować na górnym blacie tortu i na około cały tort obsmarować . Udekorować tort według swojego uznania.(Masę rozdzielić tak aby starczyło na cały tort i do dekoracji.)