Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masła
2 jaja
2 żółtka,
20 dag. cukru pudru
1 puszka ananasów
1 tabliczka gorzkiej czekolady
5 dag. rodzynków
5 dag. orzechów
Wykonanie:
Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, dodać 4 łyżki gorącej wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę (tylko dno) przed włożeniem ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 160 C. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na trzy krążki.
Przygotować krem:
Jajka i żółtka ubić z cukrem. Utrzeć masło na puch i, cały czas ucierając, dodawać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem, a drugą z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.