Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru pudru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 kostki masła

2 jaja

2 żółtka,

20 dag. cukru pudru

1 puszka ananasów

1 tabliczka gorzkiej czekolady

5 dag. rodzynków

5 dag. orzechów

Wykonanie:

Żółtka na biszkopt utrzeć z cukrem na puszystą masę i, nie przerywając ucierania, dodać 4 łyżki gorącej  wody oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę (tylko dno) przed włożeniem ciasta wysmarować tłuszczem i posypać tartą   bułką. Upiec biszkopt w piekarniku nagrzanym do  160 C. Gdy ciasto ostygnie, przekroić je na trzy krążki.

Przygotować krem:

Jajka i żółtka ubić z cukrem. Utrzeć masło na puch i, cały czas ucierając, dodawać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z drobno pokrojonym i starannie osączonym ananasem, a drugą  z pokruszoną czekoladą. Przełożyć krążki najpierw ciemną, potem jasną masą. Wierzch tortu oblać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *