Składniki;
Ciasto
20 dag. mąki pszennej
20 dag. margaryny
20 dag. cukru
4 jajka
1 kopiasta łyżeczka proszku dopieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa;
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru
25 dag.masła
1 budyń czekoladowy z kawałkami czekolady
1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
12i 1/2 dag. margaryny
1/2 szklanki cukru
1i 1/2 łyżki kakao
1i 1/2 łyżki wody
Wykonanie;
Ciasto;
Margarynę roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopioną margarynę. Dokładnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w temperaturze 180 C. około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.
Masa;
Odlać 1/2 szklanki mleka a resztę zagotować. Do zagotowanego mleka dodać cukier i masło. Budyń i mąkę pszenną rozpuścić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gorącej masy, zagotować. Gorącą masę wylać na ciasto, przykryć drugim ciastem.
Polewa;
Składniki dokładnie wymieszać i zagotować.
Przełożenie;
Ciasto – masa – ciasto – polewa.