Składniki:
1/2 kg. Chudego twarogu
20 dag. cukru-pudru
6 czubatych łyżek mąki
20 dag, śmietany kremówki
2 jajka
2 łyżki margaryny lub masła
6 pomarańczy
2 łyżki campari
7 łyżeczek żelatyny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
melisa cytrynowa do dekoracji
Wykonanie:
Utrzeć tłuszcz z dwiema łyżkami cukru i jajkami. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, dodać do masy, całość dobrze wymieszać. Dokładnie nasmarować tłuszczem dno tortownicy (o średnicy około 24 cm). Przełożyć do niej przygotowaną masę. Wstawić formę do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze około 175C. Wystawić do całkowitego ostygnięcia ciasta. Dobrze rozprowadzić sześć łyżeczek żelatyny. Sparzyć i obrać wszystkie pomarańcze, oddzielić cząstki, zdjąć białą skórkę, lekko wycisnąć, spływający sok zlać do osobnego naczynia. Dokładnie zmiksować sok (5 łyżek zachować) z 2/3 cząstek pomarańczy. Wymieszać owocowe piure z chudym twarogiem, resztą cukru i rozprowadzoną żelatyną do konsystencji kremu. Wstawić do lodówki. Ubić śmietanę, dodać do kremu, gdy ten zacznie tężeć. Gotowym kremem posmarować upieczony spod tortu. Na powierzchni narysować koła za pomocą szerokiego widelca lub grubego drewnianego patyczka. Tak przygotowany tort wstawić ponownie do lodówki. Rozprowadzić pozostałą łyżeczkę żelatyny. Dobrze wymieszać 5 łyżek soku pomarańczowego z campari, dodać żelatynę do uzyskania jednolitej konsystencji. Skropić gotowym syropem powierzchnię tortu, udekorować odłożonymi cząstkami pomarańczy oraz listkami melisy cytrynowej. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu.