Składniki:

Ciasto:

10 dag orzechów laskowych

4 jajka

15 dag .cukru

10 dag. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka otarta kakao

Poncz:

200 ml .herbaty

1 łyżka rumu

Krem:

75 dag. truskawek

1 łyżka żelatyny

4 żółtka

20 dag. cukru

sok i skorka otarta z cytryny

50 dag. sera mascarpone

 

Wykonanie:

 

Orzechy drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej na białka. Dodaj masę żółtkową i orzechy, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 180 C. Wystudź, przekrój na 3 cienkie blaty. Truskawki opłucz, odszypułkuj. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Żółtka utrzyj na parze z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Połącz z mascarpone i żelatyną. Pierwszy blat nasącz herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwą kremu, przykryj drugim blatem. Ciasto nasącz ponczem, przykryj grubą warstwą kremu. Wciśnij w niego truskawki. Przykryj ostatnią warstwą ciasta, nasącz je ponczem. Tort udekoruj pozostałym kremem i truskawkami, dobrze schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *