Składniki:
Ciasto:
10 dag orzechów laskowych
4 jajka
15 dag .cukru
10 dag. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka otarta kakao
Poncz:
200 ml .herbaty
1 łyżka rumu
Krem:
75 dag. truskawek
1 łyżka żelatyny
4 żółtka
20 dag. cukru
sok i skorka otarta z cytryny
50 dag. sera mascarpone
Wykonanie:
Orzechy drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiej na białka. Dodaj masę żółtkową i orzechy, delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy. Piecz około 30 minut w temp. 180 C. Wystudź, przekrój na 3 cienkie blaty. Truskawki opłucz, odszypułkuj. Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach wrzątku. Żółtka utrzyj na parze z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Połącz z mascarpone i żelatyną. Pierwszy blat nasącz herbatą z rumem, posmaruj cienką warstwą kremu, przykryj drugim blatem. Ciasto nasącz ponczem, przykryj grubą warstwą kremu. Wciśnij w niego truskawki. Przykryj ostatnią warstwą ciasta, nasącz je ponczem. Tort udekoruj pozostałym kremem i truskawkami, dobrze schłodź.