TORT Z KREMEM SEROWYM

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

3/4 szklanki cukru

4 czubate łyżki mąki tortowej

2 czubate łyżki maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/2 łyżeczki octu

Krem:

8 dag. masła

1/2 kg. serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

8 łyżek mleka

cukier waniliowy

25 dag. śmietany kremówki

3 łyżki czerwonego dżemu

Ponadto:

1 słoiczek dowolnego dżemu

cukierki, Np. malinki

różowe wiórki kokosowe

50 ml. rumu

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Białka ubij z solą. Żółtka ucieraj z cukrem, octem i proszkiem do pieczenia, aż pojawi się piana. Dodaj do białek, zmiksuj. Dodaj przesiane mąki, miksuj kilka minut na najniższych obrotach. Ciasto wlej do prostokątnej blaszki. Piecz około 25 minut w 180C.

Krem:

Serek mascarpone utrzyj z mlekiem, cukrami i miękkim masłem. Śmietanę kremówkę ubij, połącz z masą serową. Dodaj dżem, delikatnie wymieszaj. Z biszkoptu wytnij serca (Np. wg. szablonu). Przekrój na dwa placki. Skrop rumem wymieszanym z 50 ml. wody. Spód posmaruj dżemem, ułóż drugie ciasto, posmaruj kremem (wierzch i boki). Obsyp różowymi wiórkami kokosowymi,  ozdób cukierkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *