Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki octu
Krem:
8 dag. masła
1/2 kg. serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
8 łyżek mleka
cukier waniliowy
25 dag. śmietany kremówki
3 łyżki czerwonego dżemu
Ponadto:
1 słoiczek dowolnego dżemu
cukierki, Np. malinki
różowe wiórki kokosowe
50 ml. rumu
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubij z solą. Żółtka ucieraj z cukrem, octem i proszkiem do pieczenia, aż pojawi się piana. Dodaj do białek, zmiksuj. Dodaj przesiane mąki, miksuj kilka minut na najniższych obrotach. Ciasto wlej do prostokątnej blaszki. Piecz około 25 minut w 180C.
Krem:
Serek mascarpone utrzyj z mlekiem, cukrami i miękkim masłem. Śmietanę kremówkę ubij, połącz z masą serową. Dodaj dżem, delikatnie wymieszaj. Z biszkoptu wytnij serca (Np. wg. szablonu). Przekrój na dwa placki. Skrop rumem wymieszanym z 50 ml. wody. Spód posmaruj dżemem, ułóż drugie ciasto, posmaruj kremem (wierzch i boki). Obsyp różowymi wiórkami kokosowymi, ozdób cukierkami.