Składniki:

 

2 duże łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 5-6 łyżkach gorącej wody

130-140 g. podłużnych biszkoptów

250 g. mascarpone

1 łyżka cukru pudru

1opakowanie cukru waniliowego 16 g

2 łyżki likieru z espresso Borghese

1 łyżka amaretto

2 łyżki gorzkiego kakao do obtoczenia kulek

Wykonanie:

 

Kawę odstawić do ostudzenia. Dodać do niej alkohol. Biszkopty włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć wałkiem nie rozkruszać biszkoptów na pył, ale zostawić większe okruchy Dokładnie wymieszać biszkopty z kawą i odstawić na 15-20 minut. Mascarpone zmiksować krótko z cukrami, dodać biszkopty nasączone kawą i zmiksować ponownie. Z masy formować kuleczki o dowolnej wielkości  były wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć kulki w kakao, wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem można je ponownie obtoczyć w kakao. Wychodzi około 35 sztuk.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *