Składniki:
2 duże łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 5-6 łyżkach gorącej wody
130-140 g. podłużnych biszkoptów
250 g. mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1opakowanie cukru waniliowego 16 g
2 łyżki likieru z espresso Borghese
1 łyżka amaretto
2 łyżki gorzkiego kakao do obtoczenia kulek
Wykonanie:
Kawę odstawić do ostudzenia. Dodać do niej alkohol. Biszkopty włożyć do foliowej torebki i rozkruszyć wałkiem nie rozkruszać biszkoptów na pył, ale zostawić większe okruchy Dokładnie wymieszać biszkopty z kawą i odstawić na 15-20 minut. Mascarpone zmiksować krótko z cukrami, dodać biszkopty nasączone kawą i zmiksować ponownie. Z masy formować kuleczki o dowolnej wielkości były wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć kulki w kakao, wstawić do lodówki. Tuż przed podaniem można je ponownie obtoczyć w kakao. Wychodzi około 35 sztuk.