Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy żółtka i chwilę ubijamy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżka drewnianą aby składniki się połączyły. Wylewamy ciasto do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy 20 minut w 180 C.
Masa truskawkowa:
60dag. truskawek zmiksować na mus
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1 galaretka truskawkowa
1/2 l. śmietanki kremówki
2 opakowania śmietan -fiksu
1 cukier waniliowy
1łyżka cukru pudru do smaku
1 duże opakowanie herbatników
1/2 tabliczki czekolady
Wykonanie:
Masa:
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy cukier zagotowujemy ,wlewamy mus truskawkowy .Budynie rozpuszczamy w 1szklance wody i wlewamy do gotującego się musu .Chwile gotujemy ,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę .Gorącą masę wylewamy na biszkopt ,odstawiamy do stężenia . Kremówkę ubijamy ze śmietan -fiksem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem .2/3 śmietany wykładamy na masę truskawkową ,przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałą bita śmietaną .Wierzch posypujemy starta czekoladą .