Składniki:
7 białek
3 żółtka
1i 1/2 szklanka cukru
1 łyżka kakao
1 kisiel truskawkowy
1 łyżka proszku do pieczenia
1/2 szklanki maku
1i 1/2szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
czekolada na polewę
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodawać powoli cukier.Połączyć proszek do pieczenia z mąką i stopniowo przesiewamy do białek i mieszamy.
Wlewamy powoli olej i mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części.
Do 1 ciasta dodać żółtka,wymieszać.
Do 2 ciasta dodać kakao wymieszać.
Do 3 ciasta dodać kisiel wymieszać
Do 4 ciasta dodać mak wymieszać.
Nalewamy ciasto do wąskiej keksówki wysmarowanej i posypanej bułką tartą, w kolejności :
żółte
brązowe
czerwone
z makiem
Pieczemy około50 minut lub do suchego patyczka.Po upieczeniu polewamy ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.