Składniki;
12i 1/2 dag. masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
Ponadto;
3-4 duże jabłka
3 łyżki cukru
cynamon do smaku
Kruszonka;
Składniki:
5dag, masła
5dag. cukru kryształ lub cukier puder
10dag. mąki pszennej
Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Palcami rozciera masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka tzw. żwirek.
Kruszonką posypać na cieście owoce.
Wykonanie;
Ciasto;
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch z cukrem , dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,mleko i wszystko utrzeć na jednolitą masę , wyłożyć na kwadratową blaszkę lub tortownicę 22cm.wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. . Jabłka obrać , pokroić w plasterki dodać 3 łyżki cukru i cynamon wymiesza i rozłożyć na cieście , na wierzch posypac kruszonkę . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w 180 C. Po upieczeniu można posypac cukrem pudrem.