UCIERANE CIASTO NELI

Składniki;

2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki lub kefiru
3 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo;
1/2kg. porzeczek lub jagód czarnych

Kruszonka;

1 szklanka mąki

1/2 kostki masła

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

1 żółtko

Wykonanie;

Kruszonka;

Wszystkie składniki połączyć i zrobić kruszonkę i rozsypać po całych owocach.

 

Wykonanie;

Ciasto;

 

Blaszkę  25 x30 cm.wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy.
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut na białą, puszystą masę. Następnie do jajek dodajemy olej oraz maślankę i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Mąkę przesiewamy łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite przekładamy je do formy i posypujemy owocami.  Ciasto jest dość gęste,aby utrzymało owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu staje się lekkie i puszyste.  Wierzch posypać kruszonką.Pieczemy w nagrzanym piekarniku180C.  około50- 60 minut. lub do suchego patyczka .Upieczone i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *