Składniki:
25 dag. margaryny
13 łyżek cukru trochą więcej niż płaska łyżka
10 łyżek mąki
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml. śmietany
olejek zapachowy (jak ktoś lubi)
Wykonanie:
Margarynę z cukrem ucieramy na pulchną masę dodajemy jajka i ucieramy, a następnie dodajemy stopniowo resztę składników i ucieramy na jednolita masę mikserem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jasną część wylewamy do podłużnej foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Do drugiej części dodajemy 1 łyżkę kakao i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciemną warstwę wylewamy na wierzch,na jasne ciasto .Pieczemy w temperaturze około 45-55 minut w 180C.lub do suchego patyczka.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.