UCIERANE Z RABARBAREM JOLI

Składniki:

19 dag. masła miękkiego
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka cukru z wanilią
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30-40 dag. rabarbaru

Kruszonka:

4 łyżki masła
5 łyżek cukru pudru
8 łyżek mąki

Wykonanie;

Pokroić rabarbar w plasterki i zasypać dwiema łyżkami cukru. Odstawić. Masło w temperaturze pokojowej włożyć do miski, dodać cukier i miksować, aż będzie jasny kolor. Kolejno dodawać po jednym jajku i miksować cały czas. Do utartej masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i wszystko wymieszać .Wyłożyć ciasto do formy 24x27cm.wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać je szpatułką. Na to poukładać rabarbar i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 C. piekarnika i piecz około 55–65 minut, lub do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Kruszonka;

Wymieszać masło z cukrem i mąką, aż powstaną malutkie kuleczki tak zwany żwirek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *