UCIERANE ZE ŚLIWKAMI

Składniki;

8 jajek
1 szklana cukru
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kwaśnej śmietany

Kruszonka;

3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
kawałeczek masła lub margaryny

Wykonanie;

Z podanych składników zrobić kruszonkę i rozłożyć na wierzch śliwek na ciescie.

Dodatkowo;

1 kg. śliwek węgierek

Wykonanie;

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać przez sitko. Dodawać partiami do ubitych jajek mąkę , olej i śmietanę, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na wylane ciasto ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu, na wierzch rozłożyć kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180C. około 50-60 minut.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *