Składniki;
8 jajek
1 szklana cukru
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 szklanka kwaśnej śmietany
Kruszonka;
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
kawałeczek masła lub margaryny
Wykonanie;
Z podanych składników zrobić kruszonkę i rozłożyć na wierzch śliwek na ciescie.
Dodatkowo;
1 kg. śliwek węgierek
Wykonanie;
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać przez sitko. Dodawać partiami do ubitych jajek mąkę , olej i śmietanę, wymieszać. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na wylane ciasto ułożyć wydrylowane śliwki skórką do dołu, na wierzch rozłożyć kruszonkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180C. około 50-60 minut.Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.