Składniki:

 

3 -4 kurze wątróbki

 5 dag. posiekanych  orzechów włoskich

10 dag. bułki tartej

1/4 szklanki mleka

10 skrzydełek

20 suszonych moreli

20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku

ostra papryka

sól_

8 sporych podudzi kurczaka (pałek)

1 szklanka bulionu warzywnego (może być  z kostki)

 

Farsz:

 

1 cebula

3 łyżki masła (najlepiej

1/4 łyżeczki imbiru

3 łyżki oleju

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

sól

 

Wykonanie:

 

Z udek wytrybować kości natrzeć mięso solą. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Gdy się zrumieni, włożyć wątróbki i smażyć kilka minut, mieszając. Ostudzić i zemleć. Dodać orzechy, bułkę tartą, łyżkę stopionego masła, mleko, przyprawy i starannie wymieszać. Nadziać udka farszem i ściśle  owinąć białą bawełnianą nitką. Obsmażyć na oleju, przełożyć d o rondla, dodać łyżkę masła, gorący wywar warzywny i dusić     na małym ogniu 4 0 minut. Podawać gorące z ziemniakami piure i sałatą lub mizerią.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *