Składniki:
3 -4 kurze wątróbki
5 dag. posiekanych orzechów włoskich
10 dag. bułki tartej
1/4 szklanki mleka
10 skrzydełek
20 suszonych moreli
20 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
ostra papryka
sól_
8 sporych podudzi kurczaka (pałek)
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
Farsz:
1 cebula
3 łyżki masła (najlepiej
1/4 łyżeczki imbiru
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól
Wykonanie:
Z udek wytrybować kości natrzeć mięso solą. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Gdy się zrumieni, włożyć wątróbki i smażyć kilka minut, mieszając. Ostudzić i zemleć. Dodać orzechy, bułkę tartą, łyżkę stopionego masła, mleko, przyprawy i starannie wymieszać. Nadziać udka farszem i ściśle owinąć białą bawełnianą nitką. Obsmażyć na oleju, przełożyć d o rondla, dodać łyżkę masła, gorący wywar warzywny i dusić na małym ogniu 4 0 minut. Podawać gorące z ziemniakami piure i sałatą lub mizerią.