Składniki:
8 udek kurczaka
4 ząbki czosnku
starta skórka z cytryny
1/4 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka majeranku
2 gałązki świeżego tymianku
pieprz
1/2 łyżeczki wegety
1 łyżeczka miodu
1/4 szklanki białego wina wytrawnego
Wykonanie:
Czosnek drobno pokroić, wymieszać z potartą skórką cytryny, posiekanym kminkiem i solą. Tą mieszanką natrzeć udka. Wino wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim udka. Posypać majerankiem,wegetą, pieprzem, oraz obranym z gałązki tymiankiem. Następnie rozsmarować na udkach miód. Zamknięte naczynie żaroodporne z udkami włożyć na piekarnika nagrzanego do 200C. Po 15 minutach zmniejszyć do temperatury 180C. i piecz jeszcze około 1,5 godziny.