UDKA PIECZONE Z WARZYWAMI

Składniki;

8 udek kurczaka
1 brokuł
3 średnie marchewki
25 dag.pieczarek
1 por,
1 duża cebula
1 papryka czerwona
10-15 pomidorków koktajlowych
4 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
kilka łyżek oleju
1-2 łyżki papryki słodkiej
sól

pieprz

Wykonanie;

 

 

Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem i papryką. Brokuł podzielić na różyczki, marchewki pokroić w talarki,pieczarki pokroić na duże kawałki, pora pokroić w pół talarki, cebulę pokroić w  grubszą kostkę,paprykę pokroić w paski, pomidorki przekroić na pół, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki Do dużego naczynia żaroodpornego przełożyć połowę porcji marchewki, pora, cebuli, czosnku, pieczarek i papryki. Całość posypać solą, pieprzem, papryką
Na warzywa przełożyć przyprawione udka kurczaka i obłożyć różyczkami brokuła.
Na udka przełożyć resztę warzyw: marchewkę, pora, cebulę, czosnek, pieczarki, paprykę i pomidorki koktajlowe. Całość przyprawić dość mocno solą, pieprzem, papryką słodką . Następnie skropić delikatnie olejem i sokiem z połówki limonki. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika zimnego , po osiągnięciu temperatury   180C .piecz  80-90 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *