Składniki:
4 udka
pieprz
olej
Marynata:
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
Masło ziołowe:
10 dag dobrego masła
2 ząbki czosnku
kilka posiekanych listków bazylii
1łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
Wykonanie:
Oczyszczone z tłuszczu udka natrzeć pieprzem, ułożyć w misce i zalać jogurtem wymieszanym z sosem sojowym . Pozostawić na 3 -4 godziny w chłodzie. Masło utrzeć mikserem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i ucierać jeszcze 2 -3 minuty lub zmiksować blenderem. W łożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Udka wyjąć z marynaty, wytrzeć i pod skórę każdego w łożyć po kawałku oziębionego masła. Piekarnik lub grill elektryczny rozgrzać i ułożyć udka na ruszcie posmarowanym oliwą. Piec 20 minut, o odwrócić i piec jeszcze 15 minut, kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Serwować z ziemniakami lub bagietką, surówką z marchewki i selera. Osobno podać pozostałe masło ziołowe.