UDKA Z RUSZTU Z MASŁEM ZIOŁOWYM

Składniki:

 

4 udka

pieprz

olej

 

Marynata:

 

1 szklanka jogurtu naturalnego

 2 łyżki sosu sojowego

pieprz

 

Masło ziołowe:

 

10 dag dobrego masła

2 ząbki czosnku

kilka posiekanych listków bazylii

1łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu

 

Wykonanie:

 

Oczyszczone z tłuszczu udka natrzeć pieprzem, ułożyć w misce i zalać jogurtem wymieszanym z sosem sojowym . Pozostawić na 3 -4 godziny w chłodzie. Masło utrzeć mikserem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i ucierać jeszcze 2 -3 minuty lub zmiksować blenderem. W łożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Udka wyjąć z marynaty, wytrzeć i pod skórę każdego w łożyć po kawałku oziębionego masła. Piekarnik lub grill elektryczny rozgrzać i ułożyć udka na ruszcie posmarowanym oliwą. Piec 20 minut, o odwrócić i piec jeszcze 15 minut, kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Serwować z ziemniakami lub bagietką, surówką z marchewki i selera. Osobno podać pozostałe masło ziołowe.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *