W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z SOSEM

Składniki:

 

3 duże kalarepki

10 dag. plasterków gotowanej szynki

10 dag. plasterków żółtego sera salami

1/2 szklanki śmietany 18%

2 jajka

20 dag. mąki

1łyżeczka proszku do pieczenia

sól

zioła prowansalskie

olej

Sos:

1 łyżka masła

1łyżka mąki

pieprz

1/2 szklanki bulionu warzywnego

3-4 łyżki śmietany kremówki

4łyżki posiekanego szczypiorku

 

Wykonanie:

 

Jajka zmiksuj z mąką, śmietaną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kalarepki obierz, pokrój na plasterki, posyp ziołami prowansalskimi. Złóż po dwie, wkładając w środek plasterek szynki i sera. Dużą ilość oleju rozgrzej w rondelku. Kotlety kalarepowe zanurz w cieście, ułóż na oleju, usmaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Sos:

Masło stop w rondelku, wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej bulion i kremówkę, wsyp szczypiorek, ugotuj. Przypraw.Podawaj z kotletami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *