Składniki:
3 duże kalarepki
10 dag. plasterków gotowanej szynki
10 dag. plasterków żółtego sera salami
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
20 dag. mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
sól
zioła prowansalskie
olej
Sos:
1 łyżka masła
1łyżka mąki
pieprz
1/2 szklanki bulionu warzywnego
3-4 łyżki śmietany kremówki
4łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Jajka zmiksuj z mąką, śmietaną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kalarepki obierz, pokrój na plasterki, posyp ziołami prowansalskimi. Złóż po dwie, wkładając w środek plasterek szynki i sera. Dużą ilość oleju rozgrzej w rondelku. Kotlety kalarepowe zanurz w cieście, ułóż na oleju, usmaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Sos:
Masło stop w rondelku, wsyp mąkę, wymieszaj. Wlej bulion i kremówkę, wsyp szczypiorek, ugotuj. Przypraw.Podawaj z kotletami.