W CIEŚCIE PÓŁFRANCUZKIM

Składniki:

 

35 dag. mąki

1 kostka margaryny

1 dag. drożdży,

1 żółtko

1 jajko

1-2 łyżki gęstej śmietany

sól

30dag. pieczarek

3 łyżki oleju

1mała cebula

2 łyżki tartej bułki

1 jajko

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Mąkę z dobrze rozkruszonymi drożdżami i schłodzoną margaryną posiekać na stolnicy, tak aby nie było wyczuwalnych grudek tłuszczu. Ciasto osolić, dodać jajko i żółtka oraz śmietanę, wymieszać składniki nożem, a rękami tylko zlepić ciasto. Włożyć do miseczki, szczelnie zakryć i pozostawić na dole w lodowce na 12 godzin. Pieczarki pokrajane na mniejsze kawałki podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, osączyć, wystudzić. Zimne pieczarki razem z podsmażoną cebulą zemleć w maszynce, włożyć na patelnię z pozostałym tłuszczem, mocno podgrzać, przyprawiając jednocześnie do smaku. Zestawić z ognia, wymieszać z tartą bułką i surowym jajkiem, wystudzić. Ciasto rozwałkować do grubości 3-4 mm. pokrajać radełkiem na kwadraty o boku 8 cm. Na środek każdego kwadratu rozłożyć nadzienie, złożyć kwadraty po przekątnej. Spodnią część brzegów kwadratów posmarować białkiem i zacisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek lekko przycisnąć, ułożyć luźno na blasze oproszonej mąką. Wstawić do pieczenia do bardzo mocno nagrzanego piekarnika. Można przed pieczeniem posmarować powierzchnię lekko spienionym białkiem. Pierożki podawać gorące. Wystudzone wkładać na kilka minut do gorącego piekarnika do odgrzania.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *