W POLEWIE CZEKOLADOWEJ

Składniki;

40 dag. mąki pszennej
10 dag. mąki żytniej
1jajko
3/4 szklanki cukru
20 dag. miodu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
20 dag. ziemniaków
10 dag. masła
1 łyżeczka sody

Polewa:

15 dag. cukru pudru
3 dag. kakao
2 łyżki miodu
3 dag. czekolady

Ponadto;

lukier w tubce

Wykonanie;

Ziemniaki ugotuj. Zupełnie zimne przetrzyj przez sito. Miód i cukier podgrzej z przyprawą do piernika. Połącz mąki, kakao, sodę. Do miodu włóż ziemniaki i jajko, wymieszaj. Dodaj sypkie składniki, zagnieć. Schłodź 30 minut.Ciasto rozwałkuj, wytnij pierniczki, piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 160C.

Polewa:

Miód zagotuj z 7 łyżkami wody, kakao i cukrem. Miksując, dodawaj czekoladę. Od razu nałóż polewę na pierniczki. Lukrem w tubce narysuj wzorki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *