WANILIOWE PAROWAŃCE

Składniki:

 

1 kg. mąki

10 dag. drożdży

1/2 litra mleka

1/2 szklanki cukru

5 dag. margaryny

2 łyżki śmietany

1 łyżka oleju

3 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Wykonanie:

Do miski pokrusz drożdże, wsyp trochę mąki i cukru, wlej ciepłe mleko. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Jajka ubij z resztą cukru. Do drożdży dodaj śmietanę, olej, cukier waniliowy, stopioną margarynę i masę jajeczną, mieszaj, waż ciasto będzie się odklejać od miski. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformuj kulki wielkości nektarynek, odłóż, by podrosły. Szeroki garnek napełnij wodą. Na garnek nałóż ściereczkę, brzegi umocuj gumką, by nie spadła. Wodę zagotuj. Ułóż kulki, przykryj miską, gotuj 7 minut. Gotowe parowańce polej Np. zmiksowanymi truskawkami lub innymi owocami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *