Składniki:
1 kg. mąki
10 dag. drożdży
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
5 dag. margaryny
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:
Do miski pokrusz drożdże, wsyp trochę mąki i cukru, wlej ciepłe mleko. Wymieszaj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Jajka ubij z resztą cukru. Do drożdży dodaj śmietanę, olej, cukier waniliowy, stopioną margarynę i masę jajeczną, mieszaj, waż ciasto będzie się odklejać od miski. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Z ciasta uformuj kulki wielkości nektarynek, odłóż, by podrosły. Szeroki garnek napełnij wodą. Na garnek nałóż ściereczkę, brzegi umocuj gumką, by nie spadła. Wodę zagotuj. Ułóż kulki, przykryj miską, gotuj 7 minut. Gotowe parowańce polej Np. zmiksowanymi truskawkami lub innymi owocami.