WARZYWNY WARSTWOWY PASZTET

Składniki:

 

Warstwa biała:

14 dag. chrzanu

13 dag. śmietany 12%

18 dag. jogurtu naturalnego

1 i 1/2 dag. żelatyny

Warstwa zielona:

30 dag. brokułów

około 1 litr bulionu warzywnego

1 dag. żelatyny

Warstwa bordowa:

ugotowane buraki (około 40 dag.)

sól

pieprz

cukier

ocet

1 dag. żelatyny

Wykonanie:

 

Warstwa biała:

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Chrzan wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj żelatynę, połącz, przypraw. Masę przelej do prostokątnej  foremki. Odstaw do stężenia.

Warstwa zielona:

Brokuł ugotuj w bulionie. Lekko ostudź, podlej wywarem z gotowania i zmiksuj (powinno wyjść pół kg. masy). Przypraw. Żelatynę namocz szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z masą brokułową. Wlej do formy. Odstaw.

Warstwa bordowa:

Buraki zetrzyj na tarce, przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Połącz  masą buraczkową, dopełnij foremkę. Gdy pasztet stężeje, wyjmij go, zanurzając na chwilę formę w gorącej wodzie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *