Składniki:
Warstwa biała:
14 dag. chrzanu
13 dag. śmietany 12%
18 dag. jogurtu naturalnego
1 i 1/2 dag. żelatyny
Warstwa zielona:
30 dag. brokułów
około 1 litr bulionu warzywnego
1 dag. żelatyny
Warstwa bordowa:
ugotowane buraki (około 40 dag.)
sól
pieprz
cukier
ocet
1 dag. żelatyny
Wykonanie:
Warstwa biała:
Żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Chrzan wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. Dodaj żelatynę, połącz, przypraw. Masę przelej do prostokątnej foremki. Odstaw do stężenia.
Warstwa zielona:
Brokuł ugotuj w bulionie. Lekko ostudź, podlej wywarem z gotowania i zmiksuj (powinno wyjść pół kg. masy). Przypraw. Żelatynę namocz szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Wymieszaj z masą brokułową. Wlej do formy. Odstaw.
Warstwa bordowa:
Buraki zetrzyj na tarce, przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. żelatynę namocz w 1/3 szklanki wody, podgrzej, rozpuść. Połącz masą buraczkową, dopełnij foremkę. Gdy pasztet stężeje, wyjmij go, zanurzając na chwilę formę w gorącej wodzie.