WĘDZONE KOTLETY Z DUSZONĄ KAPUSTĄ I KNEDLAMI

Składniki:

250  g. czerstwych bułek

sól

125 ml. mleka

1 kapusta włoska (750 g.)

250 g. marchwi

2 cebule

1 pęczek natki pietruszki

40 g. sklarowanego masła

2 jajka

125 ml. bulionu

125 ml. śmietany

pieprz

 pęczek tymianku

4 plastry wędzonego surowego schabu (po około 175 g.)

2 żółtka

 

Wykonanie:

 

Bułki pokroić na cienkie kromki. Włożyć do miski, lekko posolić, zalać gorącym mlekiem i odstawić na 20 minut. W tym czasie oczyścić kapustę, umyć i osuszyć, następnie pokroić w paski. Marchew oskrobać, umyć i też pokroić w paski. Cebule oczyścić, pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki opłukać  osuszyć i posiekać. Połowę cebuli i pietruszkę poddusić na 10 g. masła. Razem z jajkami dodać do namoczonej bułki, wyrobić na jednolitą masę. Z masy uformować knedle. W garnku zagotować dużo osolonej wody. Włożyć knedle i na małym ogniu podgrzewać około 20 minut (nie powinny się gotować). Resztę cebuli, kapustę i marchew podsmażyć na 20 g. masła. Wlać bulion i śmietanę, doprawić pieprzem, dodać listki tymianku, wymieszać. Kotlety umyć i osuszyć, położyć na kapuście. Przykryć i dusić około 20 minut. Kotlety wyjąć z garnka. Z kapusty odlać trochę wywaru warzywnego, dokładnie wymieszać z żółtkami. Jajka wlać do niegotującej się już kapusty, wymieszać. Na gorącej kapuście położyć na chwilę kotlety, aby się podgrzały. Mięso z kapustą wyłożyć na talerze, dodać knedle. Odpowiedni trunek do tak przygotowanej potrawy to schłodzone piwo.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *