WIEDEŃSKIE KLUSECZKI

Składniki:

 

25 dag mąki pszennej

 25 dag masła

4-5 jaj

15 dag szynki

10 dag .zmielonych orzechów laskowych

 10 dag tartego żółtego sera,

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

 

Masło utrzeć na puch i, stale ucierając, dodawać po żółtku. Do masy dokładać  cały czas mieszając  drobniutko posiekaną szynkę i orzechy laskowe, następnie na przemian: porcję ubitej na sztywno piany z białek, przesianej mąki i tartego sera. Przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kluseczki, kłaść na osolony wrzątek, gotować, aż wypłyną. Podawać polane stopionym masłem lub śmietanką. Doskonałe do pieczonego drobiu albo cielęciny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *