Składniki:
50 dag. pszennej mąki
5 dag. drożdży
5 dag. masła
1jajko
1 żółtko,
1szklanka mleka
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozrobić w dwóch łyżkach letniego mleka. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, cukier, rozrobione drożdże, pozostałe mleko i stopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, podzielić je na dwie części, z każdej utoczyć długi (50-60 cm.) wałek, upleść wieniec, pozostawiając w środku duży otwór. Blachę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć ciasto, zostawić w ciepłym miejscu, a gdy podrośnie, posmarować żółtkiem, posypać obficie orzechami, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Upieczony wieniec ułożyć na dużym płaskim talerzu, w środek włożyć wysmarowane smalcem, błyszczące pisanki, udekorować gałązkami borówek lub bukszpanu.