Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 duże jabłka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
cukier puder i orzechy do ozdoby
Wykonanie;
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę na 1 cm x 1 cm. Orzechy drobno posiekać. Całe jajka ubić w misce na puszystą masę, następnie dodać do nich cukier i miksować razem, aż cukier się rozetrze. Kolejno dodawać olej oraz przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Całość zmiksować na niewielkich obrotach, na koniec dodać jabłka i orzechy, ale wymieszać zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Blachę 20x20cm. lub keksówkę30 cm. wysmarować margaryną i posypać mąką, lub wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blachy,lub keksówki wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec przez około 45-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia, przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować orzechami włoskimi.